TRIENALE ROKODELSTVA IN OBRTI 2023

 

Medinstitucionalni projekt Trienale rokodelstva in obrti povezuje konzorcij partnerjev Koroški pokrajinski muzej (KPM), Koroška galerija Likovnih umetnosti (KGLU), Podjetniški center Slovenj Gradec (PCSG), Slovenski etnografski muzej (SEM) in Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) in Centrom Rog pri organizaciji javnega poziva in medinstitucionalne razstave Trienale rokodelstva in obrti, ki je potekala od 14. septembra do 14. oktobra 2023 v Slovenj Gradcu. Razstavo je zasnovala medinstitucionalna kuratorska skupina.

 

POVEZAVANJE SODOBNEGA OBLIKOVANJA, ROKODELSTVA IN OBRTI

V sklopu medinstitucionalne razstave Trienale rokodelstva in obrti, je  potekala od 14. septembra do 14. oktobra 2023 v Koroški galeriji likovnih umetnosti je Center za kreativnost/MAO, pod okriljem evropske platforme Distributed Design objavil že drugi odprti poziv za koprodukcije serij v omejeni nakladi CzK #2, v okviru katerega so izbrali do 10 del slovenskih ustvarjalcev, ki so s pomočjo finančnih spodbud zasnovali nov produkt ali vidno posodobili že obstoječega za namen predstavitve na osrednji razstavi Trienala rokodelstva in obrti 2023 in v nadaljevanju tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Center za kreativnost in MAO, kot skrbnik najobsežnejše zbirke slovenske arhitekturne in oblikovalske dediščine, in obenem prostor sodobnega ustvarjanja, izmenjave znanj in vir navdiha za ustvarjalce, so s javnim pozivom naslavljali aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato kulturno dediščino rokodelstva in obrti kot virom navdiha in idej za sodobno, inovativno, trajnostno ter lokalno proizvodnjo, temelječo na naravnih materialih, tradicionalnih znanjih in spretnostih.

K sodelovanju so bili vabljeni oblikovalci, umetniki, rokodelci, obrtniki in drugi ustvarjalci ter kolektivi. Rezultat sodelovanja bo koprodukcija izdelave izdelka, prototipa ali nadgradnja že obstoječega produkta v omejeni nakladi, ki bo predstavljen v okviru Trienala rokodelstva in obrti ter na dogodkih in razstavah Centra za kreativnost, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in Distributed Design platforme doma in v tujini.

MED 10 IZBRANIMI IZDELKI NA JAVNEM POZIVU POVEZOVANJA SODOBNEGA OBLIKOVANJA, ROKODELSTVA IN OBRTI JE BILA IZBRANA KOČEVSKA KROŠNJA. ISKRENE ČESTITKE OBLIKOVALCU RUDIJU ANŽETU VRHOVŠKU IN ROKODELCU JANKU MARINČU.

Izdelek je nastal na podlagi premisleka o tradicionalni rokodelski praksi ter obravnavanja košare z nasprotnimi prijemi, kot jih običajno uporabljajo rokodelci. Zvest ostaja namenu »suhe robe«, to je uporabi naravnih materialov za izdelavo osnovnih dodatkov za bivalne prostore. Izdelek je zasnovan kot organizator prostora, zato je uporaba tega produkta možna ne le zgolj v funkciji stojala za pribor, temveč tudi razširitve na družino izdelkov, kot so košara ali pladenj za ključe in glavnike ter nosilci za očala. Izdelek je plod sodelovanja oblikovalca z rokodelcem Jankom Marinčem.

Jezik / Language

KONTAKTNI PODATKI

Festival lesa, organizacija dogodkov in trženje, z.o.o., so.p.

Novomeška cesta 16, 1330 Kočevje

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.