Zgodbe lesa: Valjar

Na Kočevskem so lesene valjarje za testo, kočevarsko »Nüdl Belga«, ženske uporabljale za izdelavo finih jajčnih rezancev, maslene potice pobolice ali štrudlja. Skupaj z desko za valjanje testa, kočevarsko »Nüdl Pratt«, je bil valjar nepogrešljiv pripomoček kočevarskih kuharic.

Preberi več

Zgodbe lesa: Štokrle

Zanimivo je, da se štokerle pojavi tudi v zgodbi o simbolu Slovencev – Aljaževem stolpu. Jakob Aljaž je namreč po tem, ko je kupil vrh Triglava, kleparskemu mojstru Antonu Belcu naročil, naj okoli treh štokrlov nariše krog in izmeri njegov premer. Višino lin oz. okenc stolpa, ki so gledala na vse strani neba, sta določila tako, da sta sedeč na štokerlu izmerila višino od tal do oči. Te mere sta nato uporabila pri izdelavi Aljaževega stolpa, ki še danes stoji na najvišjem slovenskem vrhu – Triglavu.

Preberi več

Zgodbe lesa: Skrinja

Lesene skrinje so bile vse do 20. stoletja en najpomembnejših kosov pohištva domačij na Slovenskem. Uporabljali so jih tako kmetje kot meščani. V njih so shranjevali obleke, orodje, žito in druge poljske pridelke, na njih so sedeli in jih imeli celo za spanje – namesto postelje. Nekatere so imele v notranjosti prekatne stene in predale, včasih tudi skriven predal za hrambo dragocenih predmetov.

Preberi več

Zgodbe lesa: Nečke

Nečke ali kadunje, kočevarsko »Mauterle«, so uporabljali na različne načine. Velike zlasti za peko oz. pripravo testa, manjše za čiščenje žita, mesenje manjših količin testa, prenašanje bremen itd. Na Kočevskem so, če je bil prvi otrok še v zibki, v nečke položili tudi novorojenčka.

Preberi več

Zgodbe lesa

Ozaveščanje o pomembnosti lesa skozi sodobno interpretacijo kulturne dediščine Opis aktivnosti Naziv operacije: Zgodbe lesa - ozaveščanje o pomembnosti lesa skozi sodobno interpretacijo kulturne dediščine Povzetek: Z video vsebinami izdelave lesenih izdelkov, ki izhajajo iz kulturne dediščine, tradicije ali zgodovine območja in so nadgrajeni s sodobnim oblikovanjem, bo operacija približala in ohranjala dediščino, hkrati pa spodbujala k inovativnosti in podjetništvu in ozaveščanje o pomembnosti lesa. Izzivi na katerih temelji operacija: - Slaba dostopnost kulturne dediščine, - Pomanjkanje...

Preberi več

 

Program razvoja podeželja: https://www.program-podezelja.si/sl/

Spletna stran Evropske komisije, namenjene EKSRP: https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl

Jezik / Language

Festival lesa podpirajo 

 

 

"ŠGZ 15/2019 INFORMIRANJE STROKOVNE IN SPLOŠNE JAVNOSTI IN KOMUNICIRANJE S CILJNIMI DELEŽNIKI STROKE SRIP-KROŽNO GOSPODARSTVO, PODROČJE BIOMASA IN ALTERNATIVNE SUROVINE - TRAJNOSTNA MOBILICACIJA LESNEGA BIOMASNEGA POTENCIALA SLOVENIJE."

"NALOŽBO SOFINANCIRATA REPUBLIKA SLOVENIJA IN EVROPSKA UNIJA IZ SKLADA ZA REGIONALNI RAZVOJ."

Najdete nas tudi tukaj

Festival lesa, organizacija dogodkov in trženje, z.o.o., So.P., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.