(PRA)STOL 2020

PRAMOD Chair

Oblikovalec: Amadej Bezovšek, Slovenija

Stol je zasnovan kot preplet pra materiala in modernega materiala. S tem v mislih sem izbral/a tudi ime PRAMOD(ern) CHAIR. Oblikovanja sem  se lotil/a z namenom, da oblikujem moderen stol z izčiščeno konstrukcijo, ki premore le osnovne elemente potrebne za obstoj. Ko sem prišel/a do končne oblike sem ugotovil/a, da sta dva sklopa stola po obliki med sabo nadvse podobna, različne so le dimenzije. Prvi sklop je sestavljen iz sprednjih nog, naslona za roke in hrbtnega naslona. Drugi sklop pa sestavljajo stranice sedišča, zadnje noge in veznik med nogama. Ko sem se tega zavedal/a sem se odločil/a, da sedišče ne sme izstopati in krasti pogled stran od konstrukcije.
Stol torej sestavljata dva materiala: konstrukcija je narejena iz masivnega hrastovega lesa, ki je površinsko zaključen s tehniko miljenja. Sedišče pa sestavlja osem palic narejenih iz epoksidne smole, ki je prozorna. Slednja se že nekaj let pogosto pojavlja v unikatnih kosih pohištva, ampak (po mojem mnenju) le redko na zanimiv in pameten način. Zato mi je bilo nadvse pomembno, da za njeno uporabo stoji pomen in, da v kombinaciji z lesom ne prevladuje temveč mu služi. Da s tem, ko ni opazna omogoča, da lepoto lesa vidimo še bistrejše.


 

 

 

 


Stol Hashtag

Oblikovalec: Andraž Rudi Vrhovšek, Slovenija

Ležalni stol Hashtag črpa navdih iz lesa v najčistejšem (industrializiranem) stanju, ravne lesene deske. Deske s konstantno debelino omogočajo ohranitev in poudarjanje lepe teksture in strukturnih sposobnosti lesa. Zaradi tega in njegove skorajda arhitekturne konstrukcije je zasnova videti kot monolitna struktura. Hashtag se v svoji zasnovi nanaša na klasične ležalnike in ležalnike, kot je stol Adirondack Thomas Lee iz leta 1905.

Zasnova se nanaša na Leejev stol z uporabo enega samega 3 metra dolgega lesa za izdelavo glavnih kosov. Taki spoštujemo gozd in material, ki nam ga daje. Zasnovan je tako, da ga je mogoče izdelati s preprostimi mizarskimi orodji in tehnikami.


 

 

 

 

Stol Kozolec

      Oblikovalec: Gašper Fabijan, Slovenija


Verjetno je malo ljudem znana podoba bakroreza na naslovnici Laugierjevih Esejev, ki prikazuje prvinsko kočo. Štiri debla dreves, med njimi pa je postavljena strešna konstrukcija iz vej - prakonstrukcija, ki ne govori samo o idealiziranem začetku graditeljstva, ampak tudi o pomembnosti sožitja človeka z naravo. V našem prostoru obstaja edinstven pomnik take prvinske, arhitekture - kozolec.
“Kozolec je kultura, ki najbolj določa prepoznavnost krajine v Sloveniji, skozi čas je postal del te krajine, kot drevesa in polja, kakor da bi tam od nekdaj stal.” Stele, 1955
Ljudje v kozolcih prepoznavajo neprecenljivo dediščino, vendar je ne glede na to, svojo pravo vlogo za vedno izgubil.
Morda pa je prišel čas, da idejo kozolca, o prvinskem sožitju človeka z naravo in kakovostni uporabi lesa, prenesemo tudi na druge izdelke. Začnimo s stolom.
Stol dosledno citira konstrukcijo “toplarja” in je napravljen iz lesenih palic, ki se med seboj vežejo z zarezovanjem in mozničenjem kot pri kozolcih. “Čeli” in “brana” zavetrujejo stol, dodatno togost pa zagotavlja sedalo iz akrilnega stekla, ki omogoča nemoten pogled na mogočno konstrukcijo stola.
Kakor je vklesana letnica postavitve na kozolcih, je leto izdelave zaznamovano tudi na stolu. Konci treh kovinskih prečk so pobarvani v barvo leta, ki jo je določil inštitut Pantone.
Kot poklon Kočevskemu gozdu je uporabljen les jelke, za temnejšo različico pa dimljen hrast. Hrast je namreč najbolj pogost konstrukcijski material kozolcev.

 

 

 


POSEBNA OMEMBA

Stol Closer

Oblikovalec: Bálint Szalai, Madžarska

Pohištvo je klop za moža in pol z združitvijo dveh kmečkih stolov. Navdihnilo ga je tesno in tesno sedenje, ki lahko ustvari primeren ambient za družabna srečanja in negovanje naših osebnih odnosov. Če se pari ali odrasli z otroki želijo usesti, naj se resnično približajo tako v prenesenem kot v dobesednem smislu. Tradicionalni pristop se v našo sedanjo kulturo prenaša z avtentičnimi oblikami. Stol Closer odraža videz  tradicionalnega pohištva, natančneje preproste,  čiste linije kmečkih stolov. Stol elegantno uravnoteži oblikovanje, ljudsko umetnost in likovno  umetnost.

Jezik / Language

Festival lesa podpirajo 

 

 

"ŠGZ 15/2019 INFORMIRANJE STROKOVNE IN SPLOŠNE JAVNOSTI IN KOMUNICIRANJE S CILJNIMI DELEŽNIKI STROKE SRIP-KROŽNO GOSPODARSTVO, PODROČJE BIOMASA IN ALTERNATIVNE SUROVINE - TRAJNOSTNA MOBILICACIJA LESNEGA BIOMASNEGA POTENCIALA SLOVENIJE."

"NALOŽBO SOFINANCIRATA REPUBLIKA SLOVENIJA IN EVROPSKA UNIJA IZ SKLADA ZA REGIONALNI RAZVOJ."

Najdete nas tudi tukaj

Festival lesa, organizacija dogodkov in trženje, z.o.o., So.P., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.