(PRA)STOL 2019

Primaire chair

Oblikovalca: Matko Plovanić in Stefan Vidović, Hrvaška

Stol  Primaire avtorjev  Matka Plovanića in Stefana Vidovića  predstavlja odličen primer oblikovanja, ki ga navdihuje tradicija. Reinterpretacije izvirnega načina spajanja lesenih palic, ki so bile med seboj povezane  z elastičnimi vejami, so tvorile preprost a učinkovit način stabilizacije. Avtorja pri zasnovi Primaire spoj nadomestita z moderno oblikovanim veznikom, ki ga z inovativnim pristopom parafrizirata do preprostega a učinkovitega detajla.

 Izčiščeno kompozicijo stola tvorijo stružene lesene  palice, krivljen naslon in masivna sedežna ploskev. Skupaj povezani z modernimi  vezanimi členi tvorijo presenetljivo stabilno konstrukcijsko zasnovo stola.

Spoštovanje kulturne dediščine prednikov, iz katere sta avtorja črpala je rodila preprost stol z likovno poudarjenimi spoji. Oblikovala sta  modern stol z originalne in zapomljive forme, ki je prepričala strokovno žirijo.
Stol Daska

Oblikovalka: Snežana Jeremić, Srbija

Stol Daska oblikovalke Snežane Jeremić je mnogo več kot samo stol.

V kompoziciji ne zaznamo običajne okornosti, ki je lastna skorajda vsem večfunkcijskim predmetom. Ogrodje je elegantno  in hkrati stabilno.  Zatikanje deščic v utore, ki so natančno zarezani v masivno ogrodje na različnih mestih oziroma višinah, omogoča sedenje tako otrokom kot nekomu, ki sedi ob visokem pultu. Stol se s premikom deščic  v drugo pozicijo  lahko enostavno spremeni tudi v lestev, mizico, pručko in še kaj.

Strokovno žirijo je prepričal z  natančno premišljeno oblikovalsko zasnovo, ki tudi pri spremembi pozicije deščic, spretno ohranja skladno likovno formo.  Odlikuje ga multifunkcionalnost, ki zmanjšuje potrebo po nakupu predmetov z drugo funkcijo in s tem kaže na razmislek o skrbi za okolje.


Stol Prastol

Oblikovalka: Lune Apollonia, Italija

Stol z imenom Prastol avtorice  Lune Apollonia

V kompoziciji prepleta lesa ne zaznamo običajnega števila nog, jasnega naslona za hrbet in roke, a sama pojavnost jasno predstavlja stol, ki kliče po tem, da se usedemo nanj in ga preizkusimo.

Avtorica niza vertikalne in horizontalne lesene elemente, enega za drugim, oziroma enega na drugega v različnih smereh in jih med seboj spretno povezuje. S skrbnim in premišljenim usmerjanjem jih zloži v  zaključeno zanko, ki predstavlja arhetip stola.

Prastol je strokovno žirijo  očaral s skladno likovno formo in skorajda skulpturalno vrednostjo prepleta lesa.  

Jezik / Language

Festival lesa podpirajo 

 

 

"ŠGZ 15/2019 INFORMIRANJE STROKOVNE IN SPLOŠNE JAVNOSTI IN KOMUNICIRANJE S CILJNIMI DELEŽNIKI STROKE SRIP-KROŽNO GOSPODARSTVO, PODROČJE BIOMASA IN ALTERNATIVNE SUROVINE - TRAJNOSTNA MOBILICACIJA LESNEGA BIOMASNEGA POTENCIALA SLOVENIJE."

"NALOŽBO SOFINANCIRATA REPUBLIKA SLOVENIJA IN EVROPSKA UNIJA IZ SKLADA ZA REGIONALNI RAZVOJ."

Najdete nas tudi tukaj

Festival lesa, organizacija dogodkov in trženje, z.o.o., So.P., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.