(PRA)STOL 2015

Frame Chair

Oblikovalka: Tadeja Vidoni, Slovenija


Sestavni deli Frame Chair stola so oblikovani na način, ki ponuja racionalno izkoriščenost materiala. Deli, ki spominjajo na skelet, se izrežejo iz plošče debeline 20 mm in velikosti 120x140 cm. Konstrukcija sestoji iz 26 delov sedalnega ogrodja. Kot sestavljenka se nizajo na dveh prečnih delih, ki skupaj tvorita noge in naslon.

Posamezni elementi in stol sam so prijetno anatomsko usločeni in naravnost vabijo k udobnemu ergonomsko neoporečnemu sedenju. Sestavljanje stoja se izvede s preprostim vtikanjem elementov v osnovno ogrodje za kar ni potrebno niti vijačenje niti lepljenje.


chAir

Oblikovalec: Noel Flannery, Irska

Precej konvencionalno in znano obliko stola avtor transponira v sestavljenko iz petih komponent brez spojnih sredstev, lepila, vijakov in podobnega. Vse je zasnovano na vezani plošči debeline 18 mm. Posamezni, s CNC tehniko, izrezani kosi se med seboj pretikajo s šestimi samozapornimi vezmi in sestavljajo v objekt znanega namena.

Potrebna je velika natančnost, ki jo CNC tehnika, vsaj v načelu, omogoča. Predlog za ta stol oziroma naslanjač predvideva racionalen razrez vezane plošče v elemente. Ti se med seboj sestavljajo v škatlasto obliko, ki je v svetu oblikovanja stolov že znana (Stol-ov program UNI in Futura prof Nika Kralja). Duhovito oblikovan spoj predvideva zatikanje posameznih kosov, pri čemer deluje les v teh spojih kot zaskočna vzmet. Končna prezentacija predvideva, tako domnevamo, še smiselno oblazinjenje.


Gozdni sadež

Oblikovalka: Meta Mencinger, Slovenija


Avtorica je svoj predlog zelo poetično in originalno označila kot »poklon skrivnostnim prepletom, očem skritim nitim, brez katerih gozda, dreves in lesa ne bi bilo – glivam in njihovim hifam. Predstavljajo ginevanje in rojevanje, ko pospešujejo razkroj organskih spojin v tleh v spojine, ki jih potrebuje drevje za svojo rast, v obliki mikorize pa njihovo neobhodno sodelovanje z drevesnimi koreninami. Večinoma nevidne našim očem, se v toplem vlažnem vremenu pokažejo njihova plodišča v obliki mesnatih gob.«

Stol »Gozdni sadež« združuje trdnost lesa z gracilno nežno formo, ki se navdihuje v čarobnem, v gozdu vselej prisotnem, svetu gliv. Predlog je med vsemi prispevki skoraj edini, ki postavlja v prvi plan estetiko oziroma lepotni vidik izdelka. Način izdelave je znan posebno iz skandinavske stolarske produkcije. Tehnološko se je tako pri nas včasih izdelovalo tako imenovane »kolonialne« stole. Noge stola in palice, ki sestavljajo naslon, so zataknjene v sorazmerno debelo sedežno ploskev. Elegantni »Gozdni sadež« se oblikovno očitno zgleduje po tankih glivnih hifah, pa tudi vitkih deblih drogovnjaka. Prav preprosta eleganca stola je bila odločilna za podelitev nagrade.


Čok  - posebno priznanje žirije

Oblikovalka: Natalija Otoničar, Slovenija


Predlog se po mnenju komisije najbolj približuje razpisnemu geslu »PRASTOL«. Deblo sorazmerno obsežnega drevesa bi se z motorno verižno žago preoblikovalo v stol, mizo ... vse iz enega samega kosa. Nastali izdelki so na videz prvinski in premorejo veliko oblikovalske simbolike.

»Čok« razkriva osupljivo življenjsko zgodbo notranjosti drevesa. Kontrast med neobdelano, grobo zunanjostjo debla in drobno razčlenjeno nežno sredico, predstavlja stik narave s človekom. Danes nam je pomembna le uporabnost izdelka, prav nič pa ne izvor materiala in zgodba, ki jo pripoveduje. »Prastol se vrača k naravi«. Zaradi anizotropije je tekstura vsakega debelnega prereza drugačna in zaradi zgradbe iz več tkiv izrazito nehomogena in variabilna. Variabilnost lesa med drugim povečujejo še spremenljivi rastni pogoji, rodovitnost tal in »socialni« položaj drevesa v sestoji, ki določa njegovo osončenost. Tako razmišljajočemu raste zanimanje za les in spoštovanje do njega. Velika variabilnost pomeni unikatnost materiala, ki jo še posebej cenijo oblikovalci.


Družinsko drevo - nagrada skupnosti (glasovanje na www.opendesk.cc)

Oblikovalca: Tina Antić, Miha Kralj


»Hitri tempo, umetni materiali in tehnologija obvladujejo naše življenje. Bose noge v travi, nežen dotik po deblu, tiho opazovanje narave izginjajo iz vsakdanjika. Ne zavedamo se lastne minljivosti. Kakšno je izročilo naše generacije našim potomcem?

Vse okoli nas se vrti v ciklih. Iz semena zraste drevo, živi, ter da seme. Rodimo se, odraščamo, živimo ter ustvarimo novo življenje in na koncu smo spomin ...

V današnjem času je vse narejeno za kratek čas. Zato smo izdelali modularni koncept stola, ki raste z nami in ga z ponosom podajamo iz roda v rod. Zasnovan je tako, da ga z modularnimi kosi prilagajamo po velikosti in funkciji. Dejansko raste z uporabnikom.

Material je vezan les. Zaradi dimenzij je lahko narejen pretežno iz odpadnega lesa. Izražene so čiste linije, ki jih spremlja etnološki pridih Slovenske kulturne dediščine. Zato sva mnenja da je stol »Družinsko drevo« primeren za vsako gospodinjstvo ne glede na starost članov. V njega nas položi mati, ko se rodimo in v njemu se lahko, ko pride naš čas, zazibljemo v večnost.«

Jezik / Language

Festival lesa podpirajo 

 

 

"ŠGZ 15/2019 INFORMIRANJE STROKOVNE IN SPLOŠNE JAVNOSTI IN KOMUNICIRANJE S CILJNIMI DELEŽNIKI STROKE SRIP-KROŽNO GOSPODARSTVO, PODROČJE BIOMASA IN ALTERNATIVNE SUROVINE - TRAJNOSTNA MOBILICACIJA LESNEGA BIOMASNEGA POTENCIALA SLOVENIJE."

"NALOŽBO SOFINANCIRATA REPUBLIKA SLOVENIJA IN EVROPSKA UNIJA IZ SKLADA ZA REGIONALNI RAZVOJ."

Najdete nas tudi tukaj

Festival lesa, organizacija dogodkov in trženje, z.o.o., So.P., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.