mednarodni Natečaj (Pra)stol 2021
- od ideje do prototipa -

Pomembni datumi

- Odprtje natečaja: 7. april 2021
- Zaključek natečaja: 1. september 2021
- Izbor komisije: 8. september 2021
- Podelitev nagrad: Festival lesa 2021, 7. oktober 2021, Kočevje

Nagrade

1. nagrada: denarna nagrada v višini 1000 € (bruto),  izdelan prototip + brezplačno bivanje v Bearlog hostlu, v času Festivala lesa 2021 (7. do 11. oktobra) + strokovno voden sprehod do roba kočevskega pragozda+certifikat
2. in 3. nagrada: izdelan prototip+certifikat

7. MEDNARODNI NATEČAJ INDUSTRIJSKEGA OBLIKOVANJA

Festival lesa , z.o.o., so.p. vabi k sodelovanju na 6. natečaju industrijskega oblikovanja.

Kaj iščemo: Funkcionalen, sodoben lesen kos

»Večina si predstavlja gozd kot oazo miru in sprostitve. Šelestenje listja, petje ptic in omamni vonj po gozdu nas sprošča in pomirja. Vprašanje je, če lahko skrbno oblikovan delček narave v obliki lesa pričara občutek domačnosti in povezanosti z naravo?«

Na mednarodnem natečaju (Pra)stol je do sedaj sodelovalo 116 avtorjev iz Slovenije, Francije, Indije, Srbije, Ukrajine, Mehike, Italije, Hrvaške, Švedske in Irske, Finska, Tajvan. Štirinajst prototipov stolov je rezultat preteklih štirih natečajev. V letu 2017 so bili izbrani prototipi promovirani v sklopu 25. bienala oblikovanja (BIO 25).

 

ČLANI STROKOVNE KOMISIJE

doc. Mojca Perše    

profesorica na Fakulteti za dizajn

 

doc. Rok Kuhar

arhitekt in industrijski

oblikovalec

ga. Natalija Lapajne-predsednica žirije

muzej za arhitekturo in oblikovanje

Albin Škalič, ing.les

direktor podjetja Murales

PODELITEV NAGRAD NATEČAJ PRA(STOL) 2020

  1. Na natečaj se je prijavilo 35 natečajnikova za Prastol. Iz Slovenije je bilo 26 prijav, Madžarske 3 prijave, Nemčija 1,  Indija 2, Mexico 1, Romunija 1, Poland / based in New Zealand. Prvi trije nagrajenci so iz Slovenije, četrta nagrada (posebna omemba) pa je iz Madžarske.  Izbor stolov je potekal dne 9.9.2020. Žirijo je sestavljalo 6 strokovnih članov. Člani strokovne komisijo so: prof. Janez Suhadolc-arhitekt, Rok Kuhar-arhitekt in industrijski oblikovalec, Natalija Lapajne-muzej za arhitekturo in oblikovanje, Andrej Palman-ing. lesarstva, Doc. Mojca Perše-profesorica na Fakulteti za dizajn, Albin Škalič, ing. lesarstva, direktor podjetja Murales.  Za predsednico žirije je izbrana ga. Natalija Lapajne.  Izbor nagrajenih stolov: 
  2. mesto: avtor: Amadej Bezovšek, ime stola: PRAMOD Chair, Slovenija,
  3. mesto: avtor: Gašper Fabijan, ime stola: Kozolec, Slovenija,
  4. mesto: avtor: Andraž Rudi Vrhovšek, ime stola: Hashtag, Slovenija,

POSEBNA OMEMBA: avtor: Bálint Szalai, ime stola: Closer, Madžarska

   

 


Namen natečaja

(Pra)stol 

 

Festival lesa razpisuje natečaj za oblikovanje lesenega stola kot poklon kočevskemu pragozdu. Namen je oblikovati funkcionalen in ergonomsko oblikovan stol, ki bo poleg svoje primarne funkcije osveščal uporabnika (človeka) o pomembnosti sožitja človeka z naravo.

Les je namreč edina surovina, ki jo imamo v izobilju, pa ga ne izkoriščamo v zadostnem obsegu. Na ta način želimo promovirati rabo tega materiala v vsakodnevnem življenju in spodbuditi trajnostno, ekonomsko ter kakovostno uporabo lesa.

Namen natečaja ni zgolj dizajnirati, ampak pripeljati zgodbo do končnega izdelka, ki je narejen z modernimi orodji in je pripravljen za širšo distribucijo. 

Trije zmagovalni predlogi po izboru komisije bodo kot nagrado prejeli izdelavo predprodukcijskih prototipov, ki bodo predstavljeni v času festivala in izpostavljeni v medijih ter drugih partnerskih platformah. Z izdelavo prototipa bo oblikovalec dobil priložnost narediti naslednji korak, ki predstavlja dejanski potencial za tržno uveljavitev izdelka.

Industrijsko oblikovanje

Galerija nagrajenih (pra)stolov

Jezik / Language

Festival lesa podpirajo 

 

 

"ŠGZ 15/2019 INFORMIRANJE STROKOVNE IN SPLOŠNE JAVNOSTI IN KOMUNICIRANJE S CILJNIMI DELEŽNIKI STROKE SRIP-KROŽNO GOSPODARSTVO, PODROČJE BIOMASA IN ALTERNATIVNE SUROVINE - TRAJNOSTNA MOBILICACIJA LESNEGA BIOMASNEGA POTENCIALA SLOVENIJE."

"NALOŽBO SOFINANCIRATA REPUBLIKA SLOVENIJA IN EVROPSKA UNIJA IZ SKLADA ZA REGIONALNI RAZVOJ."

Najdete nas tudi tukaj

Festival lesa, organizacija dogodkov in trženje, z.o.o., So.P., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.